חרדון מזוקן

פיתון מתכדר | Ball python

תפוצה: אוסטרליה
גודל: אורכם הממוצע של חרדונים אלו נע בין 40-50 ס"מ כולל הזנב.
אופי:

 בעל אופי רגוע מאוד ולכן משמשים אופציה מצוינת למגדלים מתחילים ולילדים.

בריאות כללית: הבעיות הנפוצות אצל החרדונים מזוקנים נובעים מחוסר ידע מוקדם של המגדל ועלינו לשים לב. הבעיות\ המחלות הנפוצות הם:
טפילים – נקודות שחורות קטנות סביב לעיניים וקצוות הפה. מטפלים אצל הוטרינר.
בעיות עיכול – לטאה צעירה עלולה לבלוע פריטי מזון גדולים אזי הם ימתחו את רגליהם לאחור, ניתן להעלות את הטמפרטורה או להשרות את הלטאה במים פושרים על מנת לעזור לתנועת הצואה.
כוויות – במגע ישיר עם מקור חום, הטיפול בהם אינו בעייתי וחיוני, חשוב לשמור על ניקיון הכלוב בעת מתן הטיפול.
מחסור בסידן\קלציום – במחסור ניכרת גדילה מואטת, ובעיות עצם כאשר הסימן הראשון הינו הזזה בלתי נישלטת של אצבעות הגפיים או היסדקות העצמות, חובה במקרה כזה להעלות את רמת הסידן ולהוציא אותם להשתזפות באור שמש ישירה במשך תקופה עד אשר הסימנים מופסקים, יש להתייעץ עם וטרינר.
עודף ויטמין A- נפוץ אצל חרדונים אשר מקבלים יותר מידיי תוספי מזון, הסימנים הם התנפחות של הגרון ואזור העיניים וימשיך עד להתנפחות כללית של הגוף וחוסר תנועה
מיניות: קשה לזהות את המין של חרדון צעיר ללא בדיקה וטרינרית, בזמן הרבייה יש לזכרים נקבוביות גדולות בירכיים וקצה הראש והזנב הם בצבע אדום בוהק.
תזונה: החרדונים המזוקנים הם אוכלי כל ובעיקר חרקים. צרצרים, זחלי קמח, תיקנים אפריקאים ישמשו תזונה טובה, כמו כן צריך לדאוג לעלים ירוקים.
כל המזון המוצע צריך להיות קטן יותר מפה החרדון, חרקים גדולים מידיי עלולים לגרום לבעיות עיכול ולחסימת המעיים. מן עלי הירקות אשר נציע לחרדון המומלצים הם : ארגולה, חרדל, פטרוזיליה, עלי ופרחי חרצית, צנון וגזר. אליהם ניתן להוסיף ירקות כגון : דלעת, תירס,אפונה, גזר מגורד, בטטה, מלפפון,קישוא, פלפל ירוק. חובה לתת תוספת סידן, ופעם בשבוע תוספת של מולטי ויטמין.אם החרדון אינו אוכל טוב, רוב הסיכויים שישנה בעיה באחד או יותר מן התנאים אשר אנו מספקים לו ויש לבדוק את העניין.
גידול: החרדון המזוקן צריך טיפול מינימאלי מעבר לתחזוקת היום-יום כדאי לנסות ולספק להם סביבה כמה שיותר קרובה לסביבה הטבעית שלהם, דבר זה יוריד את המתח של החיה, כמו כן כדאי לתת מזון בשעות קבועות וליצור שיגרת תאורה קבועה.
חרדון צעיר (עד 30 ס"מ) צריך כלוב של 80 ס"מ. דבר זה מקנה לחרדון מקום להתרוצצות ולתפעל את גופו אך עם זאת אינו גדול מידיי כך שיצטרך לחפש את מזונו ללא הרף. לחרדון בוגר או זוג חרדונים בוגרים יש לספק כלוב בגודל של 1.5 דבר אשר יספק להם מספיק מקום לחקר הסביבה אך יעודד את האינטראקציה ביניהם. מצע לכלוב ניתן להשתמש באספן, שטיח סינטטי, מגבוני נייר או חול. ענפים מהווים תוספת יפה לכלוב אך חשוב שיהיו מעץ וללא חורים אשר צרצרים יכולים להתחבא בתוכם.
לחרדונים צעירים לא מומלץ לשים מחסות מפני שאז אנו עלולים למצוא אותם כל היום מתחת למחסה במקום להשתזף בחום מה שיגרום להם לאכול פחות ולגדול לאט.
מים: חרדון מזוקן דורש כלוב יבש אך צריך הרבה מים מריסוס ומירקות טריים. צאצאים צריכים לקבל ריסוס על ראשם פעמיים ביום, בוגרים צריכים לקבל ריסוס כמה פעמים בשבוע. דבר זה מדמה את הדרך הטבעית בה החרדון שותה, איסוף טיפות הטל אשר הוא מוצא על הצמחים בבוקר
טמפ’/לחות: ביום : 31 מעלות
בלילה : 26 מעלות
תאורה: חרדונים זקוקים לאור UVB על מנת ליצור ויטמין D3 ללא אור זה החרדונים יפתחו בעיות.
חימום: הטוב ביותר הוא לשים מנורה ומתחתיה ענף לרביצה באור ובחום, בלילה ניתן לחמם על ידי נורה קרמית.
שונות: החרדון המזוקן קיבל את שמו מהדרך בה הוא מסוגל לנפח את קפל העור אשר מצוי תחת לסתו התחתונה כאשר הוא נמצא במצב של מגננה, בנוסף הוא יכול להכהות את צבע הקפל לגוון כמעט שחור מה שיוצר אשליה של זקן.