תוכון אוסטרלי

Budgerigar

מוצא: אוסטרליה
תפוצה: כחיית מחמד – כלל עולמית
מידע כללי:

טמפרטורת הגוף נעה בין 40.5 מעלות צלסיוס במצב מנוחה ועד 42.5 מעלות צלסיוס במצב תעופה, קצב פעימות הלב נע בין 250 במצב מנוחה ל600 במצב תעופה. קצב הנשימה נע בין 80-100 ככל שקצב הנשימה גובר כך מאבד התוכון יותר ויותר נוזלים, תוכון יכול לשמוע בתחום תדירויות של 40-14000 הרץ.

מבנה גוף: אורך גופו של תוכון אוסטרלי לא עולה על 20 ס"מ צבעו בטבע ירוק בהיר, המצח צהוב והזנב נוטה בדרך כלל לכחלחלות מסויימת. על צוורו ישנו סינר נדוקות שחורות ומצחו ספוספס בצעירותו, בבגרות הפסים אשר על המצח נסוגים לאחור וזהו עיקר ההבדלים בין צעיר לבוגר.
בשבי התפתחו שלל מוטציות אשר כיום הן לא נדירות כלל כמו הכחול, צהוב, סגלגל ועוד…
אורך חיים: 3-4 שנים אך ידוע על תוכונים שהאריכו חיים עד 10 שנים ואף עד גיל 20 אולם מקרים אלו אינם שכיחים.
התנהגות:

יתרונו הגדול של התוכון האוסטרלי הוא בכך שגם אם רכשנו תוכון אשר אינו מוחתם עדיין נוכל להרגילו אלינו בקלות יחסית. התוכון הוא שובב ולעיתים אף לומד לדבר מספר מילים. ישנם תוכונים אשר אומרים משפטים שלמים וישנם כאלו אשר לעולם לא ידברו.
בין אם כן או לא התנהגותו נינוחה ועדינה והוא מהווה הן חברה טובה והן נקודת רגיעה והתבוננות.

גידול: התוכונים מומלצים כתוכים למגדל המתחיל אולם גם מגדלים מתקדמים מוצאים בהם הנאה מרובה.
התוכונים קלים לגידול, על מנת לגדל להקה של תוכונים יש להציב וולייר בחצר.הבית ובו למקם תאי הטלה כמספר הזוגות אשר מצויים בוולייר. את כלי המים והאוכל יש למקם בגובה אמצע הכלוב על מנת ליצור גישה נוחה למטפל, יש למקם בוולייר שפע ענפים בגבהים שונים.
אם בחרתם לגדל תוכון בודד או זוג בביתכם, יש לרכוש עבורם כלוב מתאים גדול ככל האפשר, את הכלוב מומלץ למקם בסלון הבית שכן תוכים אוהבים לראות פעילות סביבם.
תזונה: דוחן, ירקות, פירות, פחמימות יהוו דיאטה מאוזנת עבור התוכון שלכם, אין להאכיל תוכים באבוקדו או בשוקולד !
מומלץ לשלב מידיי פעם ביצה קשה עם הקליפה, לתלות מהסורגים צ'ופרים כמו ענבים, תפוח, גזר, וכדומה.
בריאות כללית: בטיפול נכון אין מחלות מיוחדות, כמובן שכמו כל בעל חיים שאנו מחזיקים בבית מומלץ לקחת גם את התוכון שלכם לבדיקה שיגרתית אצל הוטרינר פעם בחצי שנה.
רבייה: אין קל מלהבדיל בין זוג של תוכונים אוסטרלים, כל שעליהם לעשות הוא להתבונן על הדונגית – זהו ה"אף" של התוכי, אם צבעה כחול הרי שזכר עומד מולכם ואילו אם ורוד צבעה הרי שמדובר בנקבה.
אם ברצונכם לחוות את תהליך גידול הגוזלים כל שעליכם לעשות הוא להציב קופסת הטלה בכלוב, התוכונים ישהו בה גם בלילה. אין צורך לספק חומר קינון שכן הנקבה תסתפק בתיבה כמו שהיא.
הנקבה מטילה לראשונה את ביציה בגיל שנה בדרך כלל בין 4-6 ביצים בתטולה בהפרש של יומיים בין ביצה לביצה, משך הדגירה 20 ימים אך יכולה להימשך מעבר לכך, הנקבה דוגרת על הביצים לרוב לבדה והזכר דואג לספק את כל מחסורה.
הגוזלים בוקעים עירומים ועיניהם סגורות, הן תיפקחנה רק בגיל שבוע כאשר תוכלו להבחין גם בפלומתם. בגיל חודש הניצוי יושלם וזהו גם הגיל בו הגוזל ייצא מן הקן. לרוב תמצאו אותם על תחתית הכלוב שכן עדיין אינם מיומנים דיים בתעופה.